(TK KBS) Kardinál Meisner bude viesť pohrebnú svätú omšu za biskupa Tondru

08.05.2012 09:27

Spišská Kapitula 7. mája (TK KBS) - Hlavným celebrantom štvrtkovej pohrebnej svätej omše v Spišskej Kapitule, pri ktorej bude pochovaný zosnulý emeritný spišský biskup Mons. František Tondra, bude kardinál Joachim Meisner, kolínsky arcibiskup. Pohrebné obrady a homíliu bude mať Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup a metropolita. Svätá omša bude slovensko-latinská. Slovenské časti svätej omše prednesie arcibiskup Bober.

 

Pohreb emeritného biskupa Mons. Františka Tondru bude vo štvrtok 10. 5. 2012 o 10 00 hod v  priamom prenose vysielať STV 2, TV LUX a Rádio LUMEN. TV LUX zabezpečuje aj prenos signálu do veľkoplošnej obrazovky, ktorá bude umiestnená pod katedrálou, smerom ku kňazskému semináru. Menšia obrazovka bude aj pri hlavnom vstupe do katedrály a v kaplnke Zápoľských. Pred svätou omšou bude vstup do katedrály možný len pre rodinu, kňazov,  akreditovaných novinárov a hostí. Ostatní veriaci budú môcť prísť k otvorenému hrobu na kapitulskom cintoríne po skončení pohrebu. Hrob bude otvorený do 17 00 hod. Zdravotnícka služba bude zabezpečená na vrátnici kňazského seminára (Spišská Kapitula 12).

 

Spišská diecéza sa lúči so svojím emeritným biskupom od minulého týždňa. Zomrel vo štvrtok 3. mája po ťažkej chorobe v košickej nemocnici. V piatok 4. mája krátko po druhej hodine popoludní priviezli jeho telesné ostatky z Košíc. Pred Katedrálou sv. Martina ho očakával zástup veriacich. Pri vstupe do katedrály ho privítal jeho nástupca Mons. Štefan Sečka. Rakvu s telesnými ostatkami umiestnili v kaplnke Zápoľských vedľa hrobu predchodcu biskupa Tondru a Božieho služobníka Jána Vojtaššáka. V piatok večer Mons. Štefan Sečka predsedal za účasti veriacich modlitbám za svojho zosnulého predchodcu (modlitba sv. ruženca a litánie). Spišská Kapitula sa ponorila do posvätného ticha a atmosféry modlitieb.

 

Zástupy veriacich prichádzajú od piatku do katedrály k rakve aj počas dňa. Každý deň večer o 20 00  h sú v katedrále modlitby za biskupa. Telesné ostatky budú vystavené až do pohrebu, ktorý bude vo štvrtok 10. mája o 10 00 h v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Po svätej omši uložia pozostatky otca biskupa Tondru na cintoríne v Spišskej Kapitule. V utorok

8. mája sa bude v katedrále sláviť aj zádušná svätá omša za zosnulého biskupa o 16 00 hod, na ktorej sa môžu zúčastniť tí, ktorí nemôžu prísť vo štvrtok na pohreb. O deň neskôr bude za neho zádušná svätá omša o 18 30 h v jeho rodisku v Spišských Vlachoch v Kostole sv. Jána Krstiteľa a o 15 45 h aj v Konkatedrále v Poprade.  Až do pohrebu je v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule k dispozícii aj kondolenčná kniha.

________________________________

AKTUÁLNE OZNAMY

Oznamy 14.03. - 20.03.

___________________________

Farár :
Mgr. Štefan Holubkovič

__________________________
E-mail na farský úrad:

farar@farnostvelkafrankova.sk
____________________________

"Najväčším hriechom dneška je, že ľudia stratili vedomie hriechu."

sv. otec Pius XII.
___________________________